OKUL GÜVENLİK PLANI
Gençler ve teknoloji, günümüz dünyasında çoğu kez ayrılamaz. Web'in kullanımı artarken, güvenli kullanımıyla da ilgilidir. Güvenli bir ortam sağlamak için, risklerin çeşitlerini ve sıklığını ve bunları azaltmak veya daha da iyisi ortadan kaldırmak için çözümleri anlamamız gerekir.
E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ:
1-Personelin USB'lerini kendi sorumluluklarındaki bilgisayarlarında kullanabilir, ancak
farklı bilgisayarlarda kullanmalarına müdür/müdür yardımcısından özel izin gerektirir.
Öğrencilerin USB bellek kullanmalarına izin verilmez.
2-Okulumuzda bilgisayarlarımızda ve birçok makinede virüs koruması vardır.
3-Okulumuzda öğrencilerin cep telefonları kullanımı yasaktır.
4-Rehberlik servisi tarafından sınıflara düzenli olarak, BİT bağımlılığı, BİT’nin doğru ve
güvenli kullanımı, Siber Zorbalık gibi konularda seminerler tertiplenmektedir.
5-Okulumuzda BİT doğru ve güvenli kullanımı ile ilgili sabit panolar bulunmaktadır.
6-Okulumuzda akıllı tahta güvenli erişim ağı ve Eba eğitim ve eTwinning portallarının kullanımının nedeniyle zümre öğretmenleri tarafından her zümrede BİT‟nin doğru ve güvenli kullanımı, yapılan alıntıların derslere ve ödevlere aktarımı(kaynak kullanımı) ile ilgili kararlar alınmakta ve öğrenciler bu yönde bilgilendirilmektedir.
7-Okulumuzun öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Siber Zorbalık, BİT'in doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimler almıştır/alacaktır. Ayrıca akıllı telefonlar gibi potansiyel olarak güvenli olmayan cihazların getirdiği riskler hakkında bilgilendirme ve değerlendirmeler yapılmaktadır.
8-Rolünü değiştiren veya okulu terk eden bir öğretmenin bilgileri/hesabı ve hakların güncellenmesi yaklaşık bir hafta içerisinde güncellenir.
9-Okulumuzun internet sitesinde e-güvenlik konusunda, guvenliweb.org.tr.sitesi ve buradan alıntılanan öğrenci ve velilere yönelik videolar ve afişler yer alan linkler yer almaktadır.
10-Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmekteler.
11-Derslerde internet etiği ve güvenli internet kullanımı konuları öğrencilerimize aktarılmaktadır.
12-Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır.
13-Okulumuzda Dijital vatandaş olma konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.
14-Okulumuzda izinsiz fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır.
15-Okulumuzun öğrencilerinin yüzleri okula ait hiçbir sosyal medya sitesinde ve eTwinning
portalı dahilindeki proje resimlerinde açık bir şekilde izinsiz gösterilmeyecektir.
16-Öğrencilerimizin ve velilerimizin okulumuza kayıt olurken sağladıkları kişisel bilgileri idare sorumluluğunda ve tarafından korunmaktadır.
17-Velilerimizin iletişim bilgileri kendi bilgi ve istekleri haricinde asla 3. Şahıslarla paylaşılamaz.
18-Okulumuzda Kişisel verilerin Korunması Kanuna uyulur.
19-Okuldaki internet sağlayıcısı (MEB) her türlü zararlı içeriklere ulaşımı engellemiştir. Bu sitelere erişim MEB internet filtreleme ağı tarafından engellenir.
20-Okulumuzda ders anlatımı yapılan her alanda akıllı tahta ve güvenli internet erişim ağı vardır. Ders anlatımlarında Eba eğitim ve eTwinning portallarından da yararlanılmaktadır. Güvenli internet erişim ağı, ağ güvenlik filtresiyle kullanılmaktadır.
21-Okulumuzun internet sitesi, twitter, instagram gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.
A. TÜM ÇALIŞANLARIN KİLİT SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:
1-Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
2-Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını (ACCEPTABLE USE POLİCY (AUP) ) okumak ve onlara bağlı kalmak.
3-Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.
4 -Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerini bilmek.
5 -Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modelleme
6-Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirme.
7-Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlem alınması.
8 -Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.
9-Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.
10-Öğretmenler, uzmanlık bilgisine sahiplerse meslektaşlarıyla paylaşmak istedikleri konularda kendileri bir eğitim düzenleyebilirler, okulumuz personel arasında bilgi alışverişini teşvik eder. Ayrıca personelin kullandığı çevrimiçi (WhatsApp) bir topluluk da vardır.
B. ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:
1-Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
2-Okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.
3 -Çevrim içi ve çevrimdışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.
4-İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.
5-Bireysel yaşlarına, yeteneklerine ve zayıf yönlerine uygun bir seviyede:
6-Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.
7-Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.
8-Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibi davranmak.
C. EBEVEYNLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR:
1 -Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.
2 -Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.
3 -Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.
4-Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.
5-Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.
6-Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.
AMACI:
1-Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.
2-E-güvenlik politi bukalarının gelişmesine katkıda bulunmak.
3-Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda Şehit Furkan Doğan İlkokulu idarecileri,
öğretmenleri, öğrencileri ve çalışanları için farkındalık yaratmak.
4-Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.
5-Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.
6 -Bu politikanın, yönetim organı, öğretmenler, öğrenciler, veliler, destek personeli, harici yükleniciler, ziyaretçiler, gönüllüler ve okul adına hizmet veren veya bunları yerine getiren diğer kişiler (toplu olarak bu politikada ´personel´ olarak anılacaktır) dahil olmak üzere tüm personel için geçerli olmasını sağlamak.
Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır. Çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.